CNC İşleme ve Torna Tezgahlarında Yağ Buharı Tehlikesi

CNC İşleme ve Torna Tezgahlarında Yağ Buharı Tehlikesi

Cnc Yağ Buharı Emiş Sistemleri Cnc İşleme

CNC İŞLEMEDE YAĞ BUHARI NASIL OLUŞUR ?

Her geçen gün değişen ve gelişen üretim metotlarında şüphesiz ilk sırayı CNC  ve Torna Tezgahları alıyor.

Bu tezgahlarda yapılan işlemler esnasında kullanılan Bor Yağı ve Kesme Yağı gibi ciddi miktarda endüstriyel soğutma sıvısı yağları kullanılmaktadır.

Bazı uygulamalarda suyla seyreltilerek emülsiyon halde, bazı uygulamalardaysa %100 yağ olarak kullanılan bu Bor yağı ve Kesme yağı gibi soğutma sıvıları hareket ısısıyla birleştiğinde zehirli buhara veya is oluşturabilen kirli bir dumana dönüşüyor.

YAĞ BUHARI NEDEN TEHLİKELİDİR ?

Yağ ve suyun birleşimi neticesinde ısı sebebiyle oluşan buharının masum olduğunu düşünmeyin !

En basitini düşünmek gerekirse; açığa çıkan bu yağlı buharının bulaşacağı 3 ana nokta bulunuyor.

  1. Tavana doğru yükselebilir,
  2. Zemine doğru çökebilir,
  3. Makine ve teçhizata yapışabilir.

Yukarıda belirtilen noktalara yoğunluk miktarına göre değişkenlik göstermekle beraber aynı anda bulaşabilir.

  1. Tavana bulaşması durumunda kolay tutuşabilen ancak zor söndürülebilen kimyasal bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla yangın riskini artırmakla, yangının yayılmasına sebebiyet vererek söndürülmesini de zorlaştıran bir faktör haline gelmekte.
  2. Zemine çöktüğünde yine içerisinde bulunan yağ tabakası sayesinde zemini kaygan bir tabakayla kaplamış olur ve iş kazalarına kaçınılmaz bir sebebiyet verebilir. Aynı zamanda ayakkabı ve işçi elbiselerine yapılarak hem çalışma alanı dışına taşınmasına hem de elbiselerin temizlenmemesine neden olabilmektedir.
  3. Makine ve teçhizata yapıştığında makinanın arıza oranlarını artırabileceği gibi bakım duruşlarında ciddi anlamda mesai harcanmasına sebebiyet verebilir ve üretim kalitesini düşürebilir. Bu ise bir işletmenin can damarını belirsiz süreliğine kapatmak demektir.

YAĞ BUHARI SORUNUNA ÇÖZÜM NEDİR ?

Sonuç olarak yağ buharı oluşturan makine ve uygulamalarda mutlaka duman-yağ emiş sistemleri ile birlikte filtre sistemleri de entegre edilmelidir.

Yapılan uygulamaya, kullandığınız yağ türüne ve su ile seyreltilme oranına göre doğru filtre seçimi yapılarak hem maliyetlerden hem de elde edilmesi planlanan optimizasyondan fayda sağlanabilir. (Soğutma Sıvısı, Kesme Yağı veya Bor yağı)

Endüstriyel Yağ Buharı Filtreleri 3 seçeneğe sahiptir;

(ilgili ürünleri incelemek için görsellere tıklayınız)

Yağlı buharı sorununuza kaynak dumanı veya taşlama tozu için kullanılan filtreli veya filtresiz sistemler KESİNLİKLE çözüm olamaz.

Bunun sebebi;

  • Kaynak dumanı veya taşlama tozu genellikle kuru bir yapıya sahiptir.
  • Yağlı buhar ise aerosol taneciklerine sahip ıslak ve nemli bir yapıdadır.

Dolayısıyla sistemin çalışma prensibi ıslak bir yapıyı önce ayrıştırabilecek sonrada arıtabilecek yapıda olmalıdır.

  • Filtre sisteminin çalışma prensibinde emilen yağları yüzeyde bir haznede biriktirip emilen buhar ve dumanı yüksek verimliliğe sahip filtrelerden geçirmek gerekir.

CNC İşleme Merkezi hakkında detaylı bilgi için tıklayın

Uygulamanıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..

Yağ Buharı Emiş ve
Filtreleme Sistemleri