Manganez kaynak dumanında yaygın olarak bulunan, zehirli metallerden biridir. OSHA- İş Sağlığı ve Güvenliği Otoritesi tarafından tüm endüstri alanları için belirlenen maruz kalma sınırı; 5mg /m3’tür. Fakat ACGIH- Amerikan Endüstriyel Hijyen Sağlayıcılar Konferansında önerilen limitler, bu değerin çok daha altındadır. Peki mangan solumanın neden olduğu sağlık riskleri nelerdir?
MANGANEZ MARUZİYETİNİN SAĞLIK RİSKLERİ
Manganez, çelik, kaynak teli ve çubuklarında yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Metalin mukavemetini, sertliğini ve dayanıklılığını artırmak için kullanılırlar. Kaynak işlemi sırasında manganez ısıtıldığında, partiküller ve tozlar ortaya çıkar. Kaynakçı bu dumanı soluduğunda, bu küçük parçacıklar akciğere çökebilir ve oradan da tüm vücuda dağılabilir. Kaynakçılar uzun süre bu dumana maruz kaldıklarında, ciddi hastalık belirtileri ile karşılaşmaya başlarlar.
Manganez; akciğer, karaciğer, böbrek, erkek üreme sistemi ve merkezi sinir sistemini etkileyerek, çeşitli hastalıklara neden olur.
Manganez maruziyetinin olumsuz bazı belirtileri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Titremeler
- Hareketlerde yavaşlama
- Denge ve yürüme problemleri
- Sertleşen kaslar ve kas güçsüzlüğü
- Bacak ağrıları
Manganeze uzun süreli maruz kalma, manganizm olarak bilinen duruma neden olabilir. Bu rahatsızlık, Parkinson Hastalığı, multipl skleroz (MS) veya Lou Gehrig’s Hastalığı (ALS) ile benzer semptomlar gösterebilir ve genellikle nörolojik hasara yol açabilir. Kronik belirtilerinde dürtüsellik, kafa karışıklığı hatta psikoz belirtileri görülebilir.
Kaynak: OSHA