Endüstri 4.0 ile Neden Akıllı Fabrikalara İhtiyaç Duyacağız?

Endüstri 4.0 ile Neden Akıllı Fabrikalara İhtiyaç Duyacağız?

Akıllı Fabrikalar Endüstri 4.0

Üreticiler sürekli değeri arttırabilecek bilgi ve haberleşme teknolojileri üzerinde çalışmaktadırlar. Bu değer artırma çalışmaları Almanya’da Endüstri 4.0 olarak adlandırılmış ve tüm dünyanın benimseyeceği 4. Sanayi Devrimi’nin başlamasına öncülük etmiştir.

Zaten Endüstri 4.0’ın amacı da özelleştirilebilir ürünler için, üretimle ilişkili avantajlar sağlamak amacıyla üretim elemanları arasında büyük bir haberleşme ağı yaratmak, esnek ve dinamik kendinden organize üretim süreçleri oluşturmaktır.

Endüstri Devrimleri nasıl başladı?

Bilindiği gibi insanoğlunun su ve buhar gücüne hükmedip mekanik araçları üretmesiyle 1. Sanayi Devrimi başlamıştı. Daha sonra elektriği üreten insanoğlu, elektrik enerjisinin yardımıyla kitlesel üretime geçti ve 2. Sanayi Devrimi başlamış oldu.

Şu an içinde bulunduğumuz 3. Sanayi Dönemi ise elektronik ve bilgi teknolojilerinin geliştirilip ortaklaşa kullanımıyla otomatik üretim baz alınarak yapılmaktadır.

4. Sanayi devrimi ise siber-fiziksel sistemlerle daha kaliteli ve hızlı üretim sağlayacaktır. Akıllı Endüstriler, 4. Sanayi Devrimi’nin gerektirdiği kendinden organize olabilmek gibi özelliklere sahip olacak ve üretim geleceğimiz için büyük önem taşıyan bu süreçler bütününde her zaman hassas bir yere sahip olacaktır.

Dijital Akıllı Fabrikalar Nasıl Olacak ve Endüstri 4.0 Neler Kazandıracak?

Almanya, kendi siber- fiziksel sistemlerini yaparak 4. Sanayi devrimine öncülük etmektedir. Almanya Ulusal Bilim ve Mühendislik Akademisi, yeni üretim süreçlerinin verimliliğinin en az %30 oranında artıracağını öngörmektedir.

Siber-fiziksel sistemler sadece üretimde değil sağlık hizmetleri ve tarım gibi daha birçok farklı sektörde de verimliliğe ve değişime öncülük edecektir.

Bu gelişim ürünlerin piyasaya sürülmesiyle hızlanacaktır. Bugünün gelişmiş otomatik fabrikalarında bulunan bileşenler, araçlar, nakliye konteynerleri, makineler ve konveyör sistemleri binlerce sensör ve iletişim sistemiyle donatılacak bu sayede hız, verimlilik ve kalite artırılacaktır.

Bu fabrikalar; sanal gerçeklik, simülasyon ve sanal prototiplerin oluşturulmasıyla daha ürün piyasaya sunulmadan ürün geleceği hakkında bilgi sahibi olmamıza, kısaca geleceği öngörmemizi sağlayarak sağlam kararlar almamıza, kaliteli, hızlı ve az maliyetli ürünler üretmemize olanak sağlayacaktır.

Uygulamanıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..

Kaynak: endustri40.com

Akıllı Fabrikalar için
Akıllı Çözümler