Kumlama Uygulamaları

KUMLAMA UYGULAMALARI

Kumlama Uygulamaları
Https://Www.flickr.com/Photos/Savep/

KUMLAMA NEDİR? NASIL YAPILIR ?

Kumlama, metalin zaman içerisinde korozyona uğramasından dolayı yüzeyindeki kir, pas, ve yağı kaldırarak metalin kullanım ömrünü uzatmak için yapılan bir uygulamadır.

Kumlama, kumun yüksek basınç ile metal yüzeye çarptırılması işlemidir. Bu uygulama ile metal pürüzsüz bir biçimde boya uygulaması için hazırlanır.

Açık alanda kumlama yapmak için kumlama kazanları kullanılır. Açık sistemler ile tersanelerdeki gemi ya da büyük yapıların kumlaması gerçekleştirilir.

Orta boy parçalar içinse daha küçük kumlama kabinleri kurulur. Parçaların yüzey temizliği bu kumlama kabini içerisinde yapılır. Küçük ve kapalı sistem olan kumlama kabinleri küçük yere sahip firmalar için ideal kumlama teknikleri arasındadır.

Hangi Kumlama Yöntemi? Otomatik Kumlama, Manuel Kumlama

Üzerinde kaynak yapılmamış, profil ya da sac malzemelerde ve belirli ölçülerde kesme kaynak işlemi yapılmış çelik malzemenin kumlanmasında türbinli otomatik kumlama makineleri, kumlama kabini kullanılır.

Tam otomatik sistemin en büyük avantajı makineye girebilecek boyuttaki malzemelerin hızlıca ekonomik olarak kumlanabilmesidir. Dezavantajı ise büyük parçaların otomatik makinelere sığmamasıdır.

Örnek vermek gerekirse; tersanelerdeki gemi ya da büyük iş makineleri otomatik kumlama makinelerine sığmaz. Bu tarz büyük makinelerde manuel kumlama devreye girer.

YÜKSEK DEBİ DEĞERİ VERİLEN FAKAT DÜŞÜK FİLTRASYON ALANINA SAHİP EMİŞ SİSTEMLERİNE DİKKAT EDİN!

Kumlama uygulamalarındaki tozu, toz toplama sisteminizin bakım periyodlarının kısa olmaması ve tercih edilen filtrelerin kısa ömürlü olmaması için filtrasyon hızına dikkat etmeniz gerekmektedir. İyi bir emiş sistemine sahip olalım derken filtre yatırım maliyetlerinden kısmak adına filtrasyon alanı düşük olan filtreler seçmeniz durumunda filtreleme hızınız yüksek olacak fakat filtreleriniz çok kısa sürede tıkanacaktır. Bu olası bir yanma riski yaratacağı gibi bakım maliyetlerinizin yükselmesine de neden olacaktır.

KUMLAMA UYGULAMALARINDA AÇIĞA ÇIKAN TOZ VE DUMAN TEHLİKESİ

Kumlama yapılırken dikkat edilmesi gereken Grit adında özel imal edilmiş çeşitli aşındırıcı maddelerle yapılmaktadır.

Bir yandan metal yüzeyinde görünen ya da mikronize boyutlardaki pas ve korozyonu yok etmekle beraber, metalin özünü ortaya çıkarmaktadır. Kumlama uygulaması esnasında tozlar yoğun bir biçimde kumlama kabini içerisinde uçuşmaktadır.

Bu tozların yakalanması kumlama kalitesini arttırmak için olmazsa olmazdır.

Aynı zamanda kumlama makinalarında çalışan operatörler maalesef ki toza maruz kalırlar. İmalat kalitesinden önce insan sağlığını düşünerek bu uygulamada tozun minimize edilmesi Kumlama Tesislerinde Çevre ve Güvenlik Kurallarına uygun olarak filtrelenmesi gerekmektedir.
Kumlama Sandblasting

KUMLAMA UYGULAMALARI SIRASINDA OLUŞAN TOZLAR VE BU TOZLARIN TOPLANMASI

Duman Emme Uyarı LevhasıYukarıda bahsi kumlama uygulamaları neticesinde ortaya çıkan tozlar insan sağlığına ve çevre güvenliğine ölümcül sonuçlara varabilecek kadar riskler teşkil eder.

Bir çok toz çoğu zaman masum gibi görünse bile uzun vadede bir çok tehlike yaratabilir.

Tozların yangın ve patlama riskleri mutlaka öngörülmelidir ve önlem alınmalıdır. Şu zamana kadar kumlama uygulamanızda herhangi bir yangın veya patlamanın olmamış olması bundan sonraki süreçte sorun yaşanmayacağı anlamına gelmez.

Kumlama uygulamaları ile oluşan tozlar özellikle biriktiği yerde çoğu zaman uygulama esnasındaki kıvılcımlardan dolayı veya beklenmedik bir statiklenmeden dolayı yanabilir veya patlayabilir. Dolayısyla patlama ve yanma riskleri ayrı olarak ele alınarak önlem alınmalıdır.

Patlama Riski Uyarı LevhasıPatlama Riski

Patlama, kumlaması yapılan malzemenin cinsine göre önceden kolayca tahmin edilebilir ve ATEX direktiflerineNew Tab Openner uygun çözümler ile önlem alınabilir.

Böylece olası bir patlama durumunda patlama güvenli bir şekilde yönlendirilerek çevreye vereceği zarar minimuma indirgenebilir.

Yangın Riski Uyarı LevhasıYangın Riski

Toz toplama sisteminin doğru tasarlanması ve doğru malzemeler ile donatılması olası bir yangın riskini minimuma indirgeyeceği gibi ortadan da kaldıracaktır. Toz toplama sistemlerinde çıkmış olan yangınlar tozların bir bölgede fazlaca birikmesi sonucu meydana gelmektedir. Tozların birikmemesi için doğru emiş davlumbazı tasarlanarak uygun konumlandırmayla çalıştırılmalıdır.

Kurumsal WhatsApp hattı simgesine tıklayarak işletmenize özel çözümler hakkında bilgi alabilir. En kısa zamanda teklifinizi inceleyebilirsiniz.

KUMLAMA TOZU EMİŞ SİSTEMLERİ

Central Filtration System

Toz Toplama Sistemleri

Küçük ya da büyük ölçekli, endüstriyel çözümler için geliştirilen FRESHWELD Toz Toplama ürünlerini inceleyebilirsiniz. Tahliye ürünlerinden Filtreleme ve Toplama sistemlerine kadar ihtiyacınıza özel çözümler için tıklayın.

Ktm 2 550X550 1

Alttan Emişli Masalar

Küçük parçaların kaynak uygulamaları esnasında alttan emişli masalar kullanılabilir. 3 tarafı 40 veya 65 cm yüksekliğinde siper ile kapatılarak etkin bir performans elde edilmesi sağlanır.

Merkezi Filtre Sistemleri

Merkezi Filtre Sistemleri

İşletmeler tarafından lokal / mobil filtre ünitelerinin tercih edilmediği durumlarda istasyonları gruplandırarak uygun emiş aparatları tasarlanır ve hepsi merkezi bir filtre sistemine bağlanmak üzere havalandırma kanalları ile toplanır.