CNC TAKIM TEZGAHLARI
CNC Takım Tezgahları; torna, freze, matkap gibi makine ve tezgahların, kontrol ünitelerinin CNC kontrol ünitesi ile kontrol edilmesi sonucunda metal, plastik ve ahşap gibi ham maddelerin yazılan bilgisayar programına göre işlenmesini sağlayan tezgahlara denmektedir. CNC Takım Tezgahları hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Firmamızın CNC Plazma Kesim uygulamaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için linkte tıklayınız; https://www.freshweld.com.tr/uygulamalar/cnc-plazma-kesim/
İngilizce açılımının baş harfleriyle Türkçeye geçen CNC terimi: Computer Numerical Control yani Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrol CNC takım tezgahları bugün
- CNC Torna Tezgahı (Lathe Machine)
- CNC Freze Tezgahı (Milling Machine)
- CNC Matkap Tezgahı (Drilling Machine)
- CNC Delik Büyütme Tezgahı (Boring Machine)
- CNC Taşlama Tezgahı (Grinding Machine).
gibi en bilindik üretim ve imalat makineleri CNC Takım Tezgahları olarak günümüzde sanayinin temel taşlarını oluşturmaktadır.
Mekanik yada geleneksel takım tezgahlarında iki eksen yani X ve Z eksenleri bulunmaktadır, CNC tezgahlarında ise en az 3 eksen X, Y ve Z eksenleri ile daha özellikli iş parçalarının işlenmesi mümkün olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde ise bugün 5 eksen işleme kapasitesine sahip CNC Takım Tezgahları imalathanelerde ve endüstrinin bir çok alanında bir önceki nesil olan 3 eksen takım tezgahlarının yerini almaktadır.
CNC Üretim Tezgahlarının güzel yönlerinden birisi de tezgah kontrol ünitesinin herhangi bir elektrik kesintisine karşı güç kaynağı ile beslenmesidir. Bu sayede beklenmeyen bir elektrik kesintisinde parça işleme programı kesintiye uğramadan çalışmaya devam eder ve böylece parça sarfiyatının önüne geçilmiş olur.
CNC Takım Tezgahlarının avantajlı sebeplerinden birisi de parça işleme sırasında operatör müdahalesinin olmamasıdır. Bu sayede operatör kaynakları hatalar minimize edilmekte ve aynı hassasiyeti koruyan parça üretimi seri bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
CNC Takım Tezgahları Hakkında daha fazla bilgi almak için Vikipedi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
İçerik Tablosu
ToggleTALAŞLI İMALATTA YAĞ BUHARI VE YAĞ DUMANI TEHLİKESİ
Yağ Buharı (Oilmist) Nasıl Oluşur ?
Her geçen gün değişen ve gelişen üretim metotlarında şüphesiz ilk sırayı CNC Üretim Tezgahları alıyor.
Bu tezgahlarda yapılan işlemler esnasında kullanılan Bor Yağı ve Kesme Yağı gibi ciddi miktarda endüstriyel soğutma sıvısı yağları kullanılmaktadır.
Bazı uygulamalarda suyla seyreltilerek emülsiyon halde, bazı uygulamalardaysa %100 yağ olarak kullanılan bu Bor yağı ve Kesme yağı gibi soğutma sıvıları hareket ısısıyla birleştiğinde zehirli buhara veya is oluşturabilen kirli bir dumana dönüşüyor.
Yağ Buharı (Oil Mist) Neden Tehlikelidir ?
Yağ ve suyun birleşimi neticesinde ısı sebebiyle oluşan yağ buharının veya %100 kullanılan yağın oluşturduğu dumanın masum olduğunu düşünmeyin !
En basitini düşünmek gerekirse; açığa çıkan bu buharın bulaşacağı 3 ana nokta bulunuyor.
- Tavana doğru yükselebilir
- Zemine doğru çökebilir
- Makine ve teçhizata yapışabilir
Yukarıda belirtilen noktalara yoğunluk miktarına göre değişkenlik göstermekle beraber aynı anda bulaşabilir.
- Tavana bulaşması durumunda kolay tutuşabilen ancak zor söndürülebilen bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla yangın riskini arttırır .
- Zemine doğru çöktüğünde yine içerisinde bulunan yağ tabakası sayesinde zemini kayganlaştırarak iş kazalarına sebebiyet verebilir.
- Makine ve teçhizata yapıştığında makinanın arıza oranlarını artırabileceği gibi bakım duruşlarında ciddi anlamda mesai harcanmasına sebebiyet verebilir ve üretim kalitesini düşürebilir.
CNC İşleme ve Torna Tezgahlarında Yağ Buharı Tehlikesi başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız
Yağ Buharı (Oil-Mist) Sorununa Çözüm Nedir ?
Sonuç olarak yağlı buhar oluşturan uygulamaya mutlaka filtre sistemi entegre edilmelidir.
Yapılan uygulamaya, kullandığınız yağ türüne ve su ile seyreltilme oranına göre doğru filtre seçimi yapılmalıdır. ( Soğutma, Kesme, Kılavuz veya Bor yağı )
Endüstriyel Yağ Buharı Filtreleri 3 seçeneğe sahiptir;
Yağlı buhar sorununuza kaynak dumanı veya taşlama tozu için kullanılan filtreli veya filtresiz sistemler KESİNLİKLE çözüm olamaz.
Bunun sebebi;
- Kaynak dumanı veya taşlama tozu genellikle kuru bir yapıya sahiptir. Yağ buharı ise aerosol taneciklerine sahip ıslak ve nemli bir yapıdadır. Dolayısıyla sistemin çalışma prensibi ıslak bir yapıyı önce ayrıştırabilecek sonrada arıtabilecek özelliğe sahip olmalıdır.
- Çalışma prensibi olarak emilen yağları yüzeyde bir haznede biriktirip emilen buhar ve dumanı yüksek verimliliğe sahip filtrelerden geçirmek gerekir.
DİKKAT !!!
YAĞ BUHARI VE YAĞ DUMANI AYNI DEĞİLDİR FARKLI ÇÖZÜMLER GEREKTİRİR !
İki kimyasal maddenin birbiriyle karıştırılması ancak birleşmemesi sonucu oluşan emülsiyonlar için verilen en iyi örnek yağ ve sudur. Yağlı maddeyi suyla seyrelttiğiniz noktada yağ buharı, %100 yağ olarak işlem yaptığınızda ise yağ dumanı açığa çıkar.
Her iki partikül için ayrı tip filtreler kullanmak gereklidir.
FRESHWELD İtalyan HFiltration markasının temsilcisi ve yetkilisidir.
Uygulamanıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..
TALAŞLI İMALAT YAĞ BUHARI FİLTRE SİSTEMLERİ
SKY Oil Mist Yağ Buharı Filtre
CNC Takım ve Torna tezgahlarında Bor Yağı, Kesme Yağı gibi soğutma sıvılarının kullanımıyla meydana gelen zehirli buhar ve toksik sıvıların arıtılması için tasarlanmıştır. Taşlama makinaları ve komponent yıkama makinaları içinde uygundur.
MCOS Coalescence Kaset Filtre
Zorlu çalışma koşullarında havadaki yağ ve duman partiküllerini ayrıştırmak için tasarlanmış, birleşme, kaynaşma (Coalescence(en) ya da Koalesans(tr) ) prensibinden yararlanan bir filtreleme sistemidir.
Mist Compact
Merkezi sistemler oluşturmak için tasarlanmıştır. H13 verimliliğine sahip katlanmış fiberglas kartuşlardan ve harici bir polipropilen membrandan oluşan, emülsifiye yağbuharlarının azaltılması için birleştirici efekt filtresidir.