Kompozit İşleme

KOMPOZİT İŞLEME

Üstün malzeme özelliği yaratmak için iki veya daha fazla malzemenin birleşimi ile oluşan kombinasyonlara KOMPOZİT malzemeler denir. Yaygın olarak karbon fiber malzemenin reçine ile birleşiminden yapılmaktadır.

KOMPOZİT MALZEME NEDİR ?

  • Karbon Elyaf (Karbon Fiber) takviyeli plastikler = CFRP
  • Cam Elyaf (Fiberglas)takviyeli plastikler = GFRP

Olarak gruplandırılabilir

Karbon Elyaf/Fiber Takviyeli Plastikler

Karbon Fiber Kompozit Uygulama
Araç Içi Karbon Fiber Uygulaması

Karbon elyaf takviyeli plastik veya karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP ya da CRP) sağlam, hafif ve pahalı bir çeşit kompozit malzeme ve elyaf takviyeli polimerdir. Kompozit yapıya mukavemet veren malzemeye ise karbon elyafı denilir. Polimer için en çok epoksi kullanılsa da polyester, vinil ester ya da naylon gibi başka maddelerin de kullanıldığı alanlar olabilir.

Kevlar veya alüminyum yapılarında karbon, cam gibi diğer güçlendiricilerle birlikte kullanılır. Grafit takviyeli polimer ya da Grafit elyaf takviyeli polimer (GFRP) de karbon elyafıyla takviyeli bu tür yapıları anlatmak için de kullanılır. Cam elyaf takviyeli malzemelerin de GFRP olarak tanımlanabilmesi ve karışıklık yaşanması nedeniyle bu isimlendirme çok sık kullanılmaz. Bazı ürün tanıtımlarında ise kısaca grafit elyafı denilir.

Uzay araçları ve otomotivde birçok uygulaması olan karbon destekli polimerler, güç-ağırlık oranının önemli olduğu yelkenliler ile son dönemin bisiklet ve motosikletlerinde de kullanılır.

Gelişen üretim teknikleri ile birlikte maliyetlerin azalması bu malzemelerin dizüstü bilgisayarlar, balık oltaları, okçuluk sporu ekipmanları, raketler, telli müzik aletleri, golf ekipmanları gibi çok çeşitli alanlarda uygulamaların görülmesine imkân tanır.

Cam Elyaf (Fiberglas) Takviyeli Plastikler

Fiberglas Kompozit Işleme Kompozit Tozu
Tekne Yapımında Fiberglas Uygulaması

Cam elyafı ya da bir diğer adıyla fiberglas tamamen farklı ham maddelerden üretilmiş olan bir kompozittir. Cam ipliği sınıfına giren fiberglass, kireç taşı, magnezyum ve alüminyum kombinasyonuyla elde edilir. Bu gibi belirli ham maddelerden oluşan fiberglass çoğunlukla atık camlardan elde edilen cam kırıntılarından oluşan ince lif formunadır. Camla güçlendirilmiş olan fiberglass, dayanıklılığı ile birçok alanda değerlendirilir.

Kolay kolay deforme olmayan, hafif ve dayanıklı yapısıyla uzun süreli kullanım avantajı da sağlamasından ötürü Cam elyaf hemen her sektörde tercih edilen bir üründür. Başta havacılık olmak üzerer inşaat sektöründe de tercih edilir. Maliyetlerinin düşük olmasından ötürü de birçok diğer malzeme alternatiflerine göre tercih edilir hale gelmiştir.

Kompozit Malzeme Üretim ve Uygulama Sırasında Açığa Çıkan Zararlı Kimyasallar

Oksidasyon, Karbonizasyon, Yüzey İyileştirmesi ve Kaplama aşamalarıyla ortaya çıkan karbon fiber malzeme kalıplalarla üretilir. İstenen dayanıma ve forma geldikten sonra kalıptan çıkarılan Karbon Fiber/Elyaf  malzemesinin çapakları, taşmaları ise Kompozit Taşlama yöntemi ile pürüzsüzleştirilir.

Buna karşın Cam Elyafın üretiminde erimiş haldeki cam çok küçük iplik kalınlığında deliklerden akıtılarak oluşturulur. Bu esnada açığa çıkan yoğun buhar havaya zehirli gazlar yaymaktadır. İpliksi malzeme tekrar parçalanarak farklı kimyasallarla birleştirilir ve kullanım alanlarına göre üretim süreçleri tamamlanır

Üretim süreçlerinde ve özellikle taşlama/tıraşlama sırasında çok yoğun miktarda ince ve yanıcı yoğun kompozit tozu ortaya çıkar. Kompozit tozunun berterafı ve tahliyesi ise metal işlemede açığa çıkan çapaklı imalatlardan çok daha zordur. Doğru yöntemlerle filtrelenerek muhafaza edilmez ise teneffüs yollarından akciğerlere ulaşabilir ve sonucunda ciddi zehirlenmelere neden olabilir.

Klasik Duman Emme sistemlerine ek olarak güçlü debi yapısına ve kapalı toz toplama haznelerine sahip ekipmanlar ve özel filtreler kullanılarak projelendirilir. Projelendirme sürecinde saha analizi büyük önem taşımaktadır.

Kompozit Tozu Tahliyesi

KOMPOZİT TOZU FİLTRASYONU NASIL YAPILMALI?

  • Metal yerine kompozit malzemelerden yapılan ürünlerin miktarı her geçen gün hızlıca artmaktadır.
  • Kompozit malzemeler işlendiğinde çok hızlı uçuşan yoğun ve yanıcı tozlar halinde ortama yayılır.
  • İnce ve yanıcı kompozit tozu hızlıca insan teneffüs yollarından akciğerlere ulaşabilecek kadar tehlikelidir.
  • Aynı zamanda cilde temas etmesi durumunda çeşitli deri hastalıklarına neden olabilmektedir.
  • Metal tozuna göre toplaması ve filtre edilmesi daha zor olan kompozit tozu için FRESHWELD etkili çözümler sunmaktadır.
  • Çapraz çekim emme sistemi modüler emiş duvarları kompozit tozu için yüksek verimlilik ile etkileyici çözüm olmaktadır.
Kumlama uygulamalarınıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..

KOMPOZİT İŞLEME EMİŞ SİSTEMLERİ

Kaynak Ve Taşlama Masası

Çalışma Masaları

Güçlü emiş kabiliyetleriyle masa üzeri çalışmaya uygun işler için geliştirilmiştir. Mobil özelliği ile verimli bir çalışma alanı sağlar. Kompozit İşleme, Taşlama ve Çapak alma işlemlerinde ergonomik bir çalışma alanı sağlar.

Central Filtration System

Toz Toplama Sistemleri

Küçük ya da büyük ölçekli, endüstriyel çözümler için geliştirilen FRESHWELD Toz Toplama ürünlerini inceleyebilirsiniz. Tahliye ürünlerinden Filtreleme ve Toplama sistemlerine kadar ihtiyacınıza özel çözümler için tıklayın.

Salyangoz Fan Duman Tahliye Fanı

Fan Üniteleri

Çekiş noktasında filtreleme ihtiyacı olmayan çözümler için uygundur. Merkezi duman tahliye sistemlerine destek olarak da kullanılabilir. Kompozit Tozunun uzak bir noktaya tahliyesi ve nakliyesi için tercih edilebilir.