CNC Plazma Kesim

CNC PLAZMA KESİM

Cnc Plazma Kesim

Plazma kesimi ve filtreleme yazımızı incelemeye başlamadan önce temel bir bilgi olan maddenin hallerini hatırlamamızda fayda vardır. Maddenin 4 hali;

  1. Katı
  2. Sıvı
  3. Gaz
  4. Plazma

CNC PLAZMA KESİM NEDİR?

Plazma maddenin dördüncü halidir.

Plazmayı günümüzün en yayın kesim teknolojisi olarak karşımıza çıkaran unsurlar; yüksek kesim kalitesi, yüksek verimlilik ve çok yönlü seçeneklere sahip olmasıdır.

Doğru akım güç kaynağının basınçlı havayı iyonize ederek plazma haline getirmesi sayesinde iletken malzemelerin kesme işleminin gerçekleştirilmesine CNC plazma kesim denir.

Plazma kesim uygulamasının en büyük avantajı tüm iletken metallerde uygulanabilir olmasıdır.

Bunlar;

  • Siyah Sac,
  • Karbon Çelik,
  • Paslanmaz Çelik,
  • Alüminyum, Bakır,
  • Pirinç ve diğer metaller.

PLAZMA KESME MANUEL YA DA MEKANİZE OLARAK YAPILIR

Mekanize kesim uygulamalarında, kesme makinesinin programlanmasında plazma kesme yazılımı kullanılır.

Bazı durumlarda bağımsız parçaların veya az hacimli işlerin programlanması için CNC yazılımı kullanılabilir ancak fabrika sahibi ve üreticilerin çoğu, çok daha iyi özellikler ve beceriler sunan, CAD/CAM yerleştirme yazılımı olarak bilinen yazılımı tercih ederler.

Plazma kesme sadece kesme amacıyla değil teknolojisi sayesinde oluk açma uygulaması için de kullanılmaktadır.  Plazma Kesim uygulamaları şunları içerir:

  • Düz kesme
  • Bevel kesim
  • Oluk açma
  • Delik kesme
  • Uzak noktaları kesme ve oluk açma
  • Fine Feature kesimi
  • Markalama

Kesme işleminin gerçekleşmesi için, güç kaynağı, sürekli sabit basınçlı hava ve uygun tipte torç gereklidir.

Güç kaynağı:

Sabit akım DC güç kaynağıdır. Açık devre gerilimi genelde 240 ile 400 VDC aralığındadır. Güç kaynağının çıkış akımı (amperaj) genel kilovat derecesi, sistemin hızını ve kesim kalınlığı kapasitesini belirler.

Güç kaynağının ana işlevi, iyonlaştırma sonrasında plazma arkını muhafaza etmek için doğru enerjiyi sağlamaktır.

Ark Başlatma Devresi

130 amp ve üstü değerlere sahip sıvı soğutmalı torçların çoğunda bu, yaklaşık 2 MHz’de 5000 ile 10.000 volt aralığında AC gerilimi üreten bir yüksek frekans jeneratörüdür. Bu gerilim, plazma üretimi için gazın iyonlaştırılması için torç içinde yüksek yoğunlukta ark oluşturur.

Hava plazma torçları, yukardaki yüksek frekans başlangıç devresinden farklı olarak, gazı iyonlaştırmak için genelde hareketli elektrot veya “geri üflemeli başlatma” teknolojisini kullanır.

Torç

Bu, sarf malzemesi nozulu ve elektrotu için tutucu işlevi görür ve bu parçaların (gaz veya suyla) soğutulmasını sağlar. Nozul ve elektrot sıkışır ve plazma jetini sürdürür.

PLAZMA KESİM SIRASINDA AÇIĞA ÇIKAN YOĞUN DUMAN VE TOZ

Plazma kesim uygulaması esnasında açığa çıkan zararlı partiküllerin kanserojen olduğu kanıtlanmıştır.

Bu uygulama yöntemini kullanan işletme ve atölyeler mutlak suretle duman ve toz için bir filtreleme sistemine sahip olmalıdır.

OSHA (Amerikan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ) yıllar süren araştırmaları neticesinde plazma kesim esnasında açığa çıkan partiküllere maruz kalma limitlerini belirlemiştir.

PARTİKÜL CİNSİİZİN VERİLEN MAKSİMUM MARUZ KALMA LİMİTİ
KROMYUM0.1  mg/Nm³
BAKIR0.2 mg/Nm³
MANGANEZ0.2 mg/Nm³
NİKEL1.5 mg/Nm³
SİLİKA2.0 mg/Nm³
DEMİR OKSİT5.0 mg/Nm³
ALÜMİNYUM OKSİT10 mg/Nm³
MAGNEZYUM OKSİT10 mg/Nm³

PLAZMA KESİM SİSTEMİNE FİLTRE ÜNİTESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Plazma kesim teknolojisine doğru bir filtre ünitesi entegre edebilmek için; kesilen malzemelerin cinsini ve et kalınlığını, güç kaynağının kapasitesini, kesim hızını bilmek ve buna göre projelendirmek gerekir.

İhtiyacımız olan debiyi ve sistemin fanımıza yaratacağı direnci hesap ettiğimizde geriye sistemde kullanacağımız filtreleri seçmek kalır.

Plazma kesim için bir çok tezgah üreticisi ucuz maliyete sahip sadece opsiyon olması ve diğer rakiplerinden farklı olabilmek için projelendirilmemiş filtre sistemi sunar.

Maalesef ki çoğu müşteri bu filtrasyon sistemlerini sonraki aşamalarda değiştirmek zorunda kalır ve ölü yatırım yapmış olur.

Çünkü doğru olmayan bir filtre ünitesi plazma kesim için aslında çok ciddi tehlikelere yol açar.

Bunu sebebi plazma kesim esnasında yoğun miktarda çıkan KIVILCIMLARDIR.

  • Kıvılcımlar tozların biriktiği alanlara veya filtrelere hızlı bir şekilde ulaşarak büyük ve söndürülmesi güç bir yangına sebep olur.
  • Plazma, Lazer ve Oksijen kesim işlemi esnasında açığa çıkan toz ve dumanın filtrasyonunda minimum MERV 15 filtreler kullanılması gerekmektedir.
  • Filtrelerin alev yürütmez özellikte ve kendi kendine sönümlenebilen özellikte olması gerekir.
  • Aynı zamanda uygulama esnasında açığa çıkan duman ve tozların partikül boyutları çok küçük mikronlara sahip olduğu için filtre medyasının bu küçük boyuttaki partikülleri tutabilecek şekilde kaplanmış olması gerekmektedir.

Bu sayede olası bir yangın durumunda filtreler kendi kendini söndürerek güvenli bir ortam yaratır. Ve üzerindeki kaplama teknolojisi sayesinde hem uzun ömürlü olur hem de çok küçük partikülleri tutabilir.

FRESHWELD, Plazma Kesim Tozu ve Duman Filtrasyonu için Donaldson tarafından geliştirilen ve kendi kendine sönümlenebilen Ultra Web® Filtre teknolojisi ile üretilen medyaya sahip filtreleri tercih ediyor.

80/20 harman medyadan yani %80 selülozik %20 polyester medyadan imal edilmiş ve Ultra Web Filtre kaplama teknolojisi ile medyanın üzerine kaplanan NanoFiber koruma sayesinde uzun ömürlü filtreyi, kendi kendine sönümlenme özelliğini ve üst düzey toz tutabilme özelliklerini tek bir filtre ile sağlamanız mümkündür.

ULTRA-WEB® FİLTRE TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Donaldson Ultra Web Filtre Teknolojisi

Kanıtlanmış ve tescilli Ultra-Web® teknolojisi, diğer kartuş filtre ortamı türlerine göre daha uzun filtre ömrü, daha temiz hava ve daha fazla maliyet tasarrufu sağlar.

0,2-0,3 mikron çapında çok ince, sürekli, esnek bir lif üreten bir elektro-eğirme işlemiyle yapılan Ultra Web Filtre, ortamın yüzeyinde tozu tutan çok ince lifler arası boşluklara sahip kalıcı bir ince lif ağı oluşturur.

  • Mikron altı toz parçacıklarını yakalamada daha verimlidir
  • Yüzey kaplama teknolojisi sayesinde daha uzun filtre ömrü ve daha iyi temizleme/filtreleme
  • Daha düşük çalışma basıncı düşüşü ile daha düşük enerji ve daha az basınçlı hava kullanımı
  • Özel uygulama ihtiyaçlarını karşılamak için MERV 15 ve 14 filtrasyon verimliliği

Ultra Web Filtre Teknolojisi

Ultra Web Teknolojisi GrafikUltra Web Filtre, MERV 14 ve 15 verimliliği, bağımsız laboratuvar testleri ile onaylanmıştır ve filtre performansını değerlendirmek için kullanılan, endüstride kabul edilen en güncel test yöntemi olan ASHRAE Standardı 52.2-2007‘ye göre test edilmiştir.

ASHRAE 52.2 testi sırasında mikron altı toz parçacıklarını etkin bir şekilde filtrelemek için bir filtrenin ASHRAE 20 puanlık ölçekte en az MERV 13 olarak derecelendirilmesi gerekir.

Önemli Tasarruflar Elde Edin

Nihai bakış açısına sahip bilgili mühendisler, Ultra Web Filtrenin önemli maliyet tasarruflarına sahip olduğunu bilirler. Ultra Web Filtre daha uzun süre dayanır, bu da daha az filtre değişikliği, daha düşük değiştirme ve işçilik maliyetleri ve daha az üretim kesintisi sağlar.

Nanofiber kaplaması nedeniyle daha düşük basınç düşüşü ile enerji ve basınçlı hava maliyetleri de önemli ölçüde daha düşüktür.

Uygulamanıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..

CNC PLAZMA KESİM TOZU ve DUMANI EMİŞ SİSTEMLERİ

Central Filtration System

Toz Toplama Sistemleri

Küçük ya da büyük ölçekli, endüstriyel çözümler için geliştirilen FRESHWELD Toz Toplama ürünlerini inceleyebilirsiniz. Tahliye ürünlerinden Filtreleme ve Toplama sistemlerine kadar ihtiyacınıza özel çözümler için tıklayın.

Plazma ve lazer kesim teknolojileri endüstride en yaygın kullanılan uygulamalardandır. Her iki uygulama esnasında yoğun toz, duman ve zehirli gaz meydana gelir. Plazma tozu genellikle plazma kesim makinasına entegre edilen bir kesim masası ile çalışmaktadır.

Plazma kesim masalarına entegre edilen klapeli emiş sistemleri ile toz ve duman masa altına doğru emdirilerek bir filtre ünitesine aktarılır. Plazma torcu hangi bölgede kesim yapıyorsa masadaki o bölümün klapesi açılır ve emiş yalnızca aktif olan kesim alanından yapılır. Böylece daha etkin ve yüksek performans ile emiş yapılması sağlanır.

Lazer kesim genellikle kapalı kabinler ile yapılmaktadır. Bu kabinler üreticileri tarafından baca çıkışı bırakılarak tasarlanır. Lazer tozu için genellikle düşük kapasiteli filtre sistemlerine ihtiyaç olduğundan dolayı lazer kesim ünitesinin hemen yanına kompakt bir filtre sistemi konumlandırılır. Lazer ve filtre arasındaki bağlantı kısa bir hava kanalı ile sağlanır.