FİBER LAZER KESİM
Lazer kesim makinaları, çeşitli metalleri dilimlemek için nitrojen, oksijen veya basınçlı hava ile birlikte yüksek güçlü, bilgisayarla çalıştırılan lazerler kullanır. Karbondioksit lazer kesimi ayrıca metalleri kazımak için de kullanılır. Lazer kesim makineleri çok amaçlıdır ve çok çeşitli metal işleme işlerini üstlenebilir.
İçerik Tablosu
ToggleFİBER LAZER KESİM NEDİR?
Lazer kesim, kesilecek yüzeye yoğun bir kızılötesi ışık huzmesini odaklayarak çalışır. Işını odaklamak ve malzemeyi erime, yanma veya buharlaşma noktasına kadar ısıtmak için küçük ama güçlü lazerler kullanır. Teknik daha sonra kesiği oluşturmak için erimiş veya yanmış alanı temizlemek için bir yardımcı gaz kullanır.
Lazer kesim uygulaması oldukça çok yönlüdür. Bununla birlikte, en yaygın kullanımı, tarımdan inşaata, üretime ve güvenliğe kadar neredeyse tüm endüstrilerde rol oynayan bir malzeme olan metalleri kesmektir. En yaygın kullanılan metaller çelik ve alüminyumdur, ancak işlem pirinç, bakır, titanyum ve tungsten dahil çoğu metale başarıyla uygulanabilir.
Lazerle kesme sadece metaller için değil, silikon, seramik, plastik, kauçuk, polimerler ve karbon kompozitler gibi metal olmayanlarda da kullanımı yaygındır. Bu geniş uygulama, lazerle kesmeyi çok çeşitli sektörler için çok önemli hale getirir.
Lazer kesmenin göze çarpan avantajı, yüksek doğruluktur ve töleranslar dar olduğunda onu ideal seçim haline getirir.
Bazı ticari lazer kesim makinası 0,1 mm’lik töleranslara ulaşabilir ve uzman lazerler daha da hassastır.
Bu hassasiyet, havacılık endüstrisi için lazer kesimin tercih edilen yöntem olmasının nedenidir. Belki de lazer kesimin tek kısıtlaması, çok kalın malzemeler için uygun olmamasıdır. Bu durumda, bir su jeti veya plazma kesiciye ihtiyaç vardır.
Lazer Kesimin Avantajları
- Yüksek hassasiyet
- CAD / CAM entegrasyonu
- Yüksek tolerans
- Yüksek kaliteli parça çoğaltma
- Karmaşık kesme görevlerini gerçekleştirme yeteneği
- Düşük distorsiyon
- Uygun maliyet
- Seri üretim, kısa sürede teslim
LAZER KESİM VE PLAZMA KESİM ARASINDAKİ FARK ?
“Plazma kesim makinası” ve “lazer kesim makinası” iş parçalarını kesmek için sıcak, yüksek güçlü ışığın kullanımına atıfta bulunurken genellikle birbirinin yerine kullanılır. Benzer olsalar da, ille de aynı değillerdir.
Plazma kesme ve lazer kesim, kesme işlemlerini gerçekleştirmek için tamamen farklı mekanizmalar kullanır. Peki, plazma kesim ile lazer kesim arasındaki fark tam olarak nedir?
Hem lazer kesim hem de plazma kesim, metal iş parçalarını kesebilir. Daha önce açıklandığı gibi, yine de tamamen farklı şekillerde çalışırlar. Lazer kesimde güçlendirilmiş lazer ışığı kullanılırken, plazma kesiminde plazma kullanılır.
Plazma kesimi gerçekleştiren işçiler, ark gözünden korunmak için uygun kişisel koruyucu ekipman giymelidir. Fotokeratit veya ultraviyole keratit olarak da bilinen ark gözü, bir işçinin gözleri yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldığında meydana gelen bir yaralanmadır. Plazma meşaleleri radyasyon yaydığından, işçilerin göz arkına karşı korunmak için koruyucu gözlük veya koruyucu gözlük takması gerekir. Lazer kesim ise radyasyon üretmez veya yaymaz. Aslında lazer kesimin en büyük avantajı da budur. İşçi sağlığı açısından daha güvenli bir kesim tekniğidir.
Lazer kesim uygulaması esnasında açığa çıkan zararlı partiküllerin kanserojen olduğu kanıtlanmıştır.
Bu uygulama yöntemini kullanan işletme ve atölyeler mutlak suretle duman ve toz için bir filtreleme sistemine sahip olmalıdır.
OSHA (Amerikan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ) yıllar süren araştırmaları neticesinde plazma kesim esnasında açığa çıkan partiküllere maruz kalma limitlerini belirlemiştir.
Parikül Maruz Kalma Limitleri Tablosu
PARTİKÜL CİNSİ | İZİN VERİLEN MAKSİMUM MARUZ KALMA LİMİTİ |
---|---|
KROMYUM | 0.1 mg/Nm³ |
BAKIR | 0.2 mg/Nm³ |
MANGANEZ | 0.2 mg/Nm³ |
NİKEL | 1.5 mg/Nm³ |
SİLİKA | 2.0 mg/Nm³ |
DEMİR OKSİT | 5.0 mg/Nm³ |
ALÜMİNYUM OKSİT | 10 mg/Nm³ |
MAGNEZYUM OKSİT | 10 mg/Nm³ |
FİBER LAZER KESİM SİSTEMİNE FİLTRE ÜNİTESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Lazer kesim teknolojisine doğru bir filtre ünitesi entegre edebilmek için; kesilen malzemelerin cinsini ve et kalınlığını, güç kaynağının kapasitesini, kesim hızını bilmek ve buna göre projelendirmek gerekir.
İhtiyacımız olan debiyi ve sistemin fanımıza yaratacağı direnci hesap ettiğimizde geriye sistemde kullanacağımız filtreleri seçmek kalır.
Plazma, Lazer ve Oksijen kesim işlemi esnasında açığa çıkan toz ve dumanın filtrasyonunda minimum MERV 15 filtreler kullanılması gerekmektedir.
Filtrelerin alev yürütmez özellikte ve kendi kendine sönümlenebilen özellikte olması gerekir.
Aynı zamanda uygulama esnasında açığa çıkan duman ve tozların partikül boyutları çok küçük mikronlara sahip olduğu için filtre medyasının bu küçük boyuttaki partikülleri tutabilecek şekilde kaplanmış olması gerekmektedir.
Bu sayede olası bir yangın durumunda filtreler kendi kendini söndürerek güvenli bir ortam yaratır. Ve üzerindeki kaplama teknolojisi sayesinde hem uzun ömürlü olur hem de çok küçük partikülleri tutabilir.
FRESHWELD, Lazer Kesim Tozu ve Duman Filtrasyonu için Donaldson tarafından geliştirilen ve kendi kendine sönümlenebilen Ultra Web® Filtre teknolojisi ile üretilen medyaya sahip filtreleri tercih ediyor.
80/20 harman medyadan yani %80 selülozik %20 polyester medyadan imal edilmiş ve Ultra Web Filtre kaplama teknolojisi ile medyanın üzerine kaplanan NanoFiber koruma sayesinde uzun ömürlü filtreyi, kendi kendine sönümlenme özelliğini ve üst düzey toz tutabilme özelliklerini tek bir filtre ile sağlamanız mümkündür.
ULTRA-WEB® FİLTRE TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Kanıtlanmış ve tescilli Ultra-Web® teknolojisi, diğer kartuş filtre ortamı türlerine göre daha uzun filtre ömrü, daha temiz hava ve daha fazla maliyet tasarrufu sağlar.
0,2-0,3 mikron çapında çok ince, sürekli, esnek bir lif üreten bir elektro-eğirme işlemiyle yapılan Ultra Web Filtre, ortamın yüzeyinde tozu tutan çok ince lifler arası boşluklara sahip kalıcı bir ince lif ağı oluşturur.
- Mikron altı toz parçacıklarını yakalamada daha verimlidir
- Yüzey kaplama teknolojisi sayesinde daha uzun filtre ömrü ve daha iyi temizleme/filtreleme
- Daha düşük çalışma basıncı düşüşü ile daha düşük enerji ve daha az basınçlı hava kullanımı
- Özel uygulama ihtiyaçlarını karşılamak için MERV 15 ve 14 filtrasyon verimliliği
Ultra Web Filtre, MERV 14 ve 15 verimliliği, bağımsız laboratuvar testleri ile onaylanmıştır ve filtre performansını değerlendirmek için kullanılan, endüstride kabul edilen en güncel test yöntemi olan ASHRAE Standardı 52.2-2007‘ye göre test edilmiştir.
ASHRAE 52.2 testi sırasında mikron altı toz parçacıklarını etkin bir şekilde filtrelemek için bir filtrenin ASHRAE 20 puanlık ölçekte en az MERV 13 olarak derecelendirilmesi gerekir.
Önemli Tasarruflar Elde Edin
Nihai bakış açısına sahip bilgili mühendisler, Ultra Web Filtrenin önemli maliyet tasarruflarına sahip olduğunu bilirler. Ultra Web Filtre daha uzun süre dayanır, bu da daha az filtre değişikliği, daha düşük değiştirme ve işçilik maliyetleri ve daha az üretim kesintisi sağlar.
Nanofiber kaplaması nedeniyle daha düşük basınç düşüşü ile enerji ve basınçlı hava maliyetleri de önemli ölçüde daha düşüktür.
Uygulamanıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..
FİBER LAZER KESİM TOZU ve DUMANI EMİŞ SİSTEMLERİ
Toz Toplama Sistemleri
Küçük ya da büyük ölçekli, endüstriyel çözümler için geliştirilen FRESHWELD Toz Toplama ürünlerini inceleyebilirsiniz. Tahliye ürünlerinden Filtreleme ve Toplama sistemlerine kadar ihtiyacınıza özel çözümler için tıklayın.