LAZER MARKALAMA
Lazer Markalama Dumanı Uygulama Örneği
Genellikle fiber, darbeli, veya sürekli dalga lazerleri ile gerçekleştirilen lazer markalama uygulamalarının geniş bir yelpazesini kapsamaktadır.
Lazer markalama uygulamalarının en yaygın türleri karbon göçü, soldurma ve parlatma, tavlama, kazıma ve gravür işlemleridir.
İçerik Tablosu
ToggleLAZER MARKALAMA NEDİR?
Basit bir şekilde ifade edersek, lazer markalama bir yüzey üzerinde kalıcı bir iz oluşturmak için yoğun bir ışık hüzmesi kullanan daimi bir uygulamadır.
Lazer markalama yapılabilen malzemelere örnek verirsek; çelik, alüminyum, titanyum, bakır, pirinç, plastik, ahşap, kağıt ve karton ürünler üzerinde kalıcı izler bırakabilmektedir.
Parça ve ürünlerin üzerine seri numaraları ve parça numaraları, barkodlar gibi makine tarafından okunabilir veriler (Benzersiz kimlik kodları ve 2D Datamatrixler) ve firma amblem ve logoları hızlı bir şekilde işlenebilmektedir.
Lazer Markalama Makinası Nasıl Çalışır?
Bir malzemenin yüzeyini işaretleme işlemi için gönderilen odaklanmış lazer ışınları, galvo başlığındaki aynaların ışına hareket vermesi şeklinde gerçekleşir.
Işın malzemenin yüzeyi ile etkileşime girdiğinde, malzemenin özelliklerini ve görünümünü değiştirir.
Bu konsantre lazer ışını sadece belirlenen alanı hedefler ve bu sayede yüksek kalite, yüksek kontrast ve son derece hassas izler oluşturur.
Lazer markalama makinesinin bu özellikleri lazerin doğruluk ve kalıcılık özelliklerini arttırıp, kritik düzeyde markalanması hassas olan ürünlerin işaretlenmesi işlemlerinde tercih edilmesini sağlamıştır.
Fiber Lazer Nedir, Hangi Ürünlerde Tercih Etmeliyiz?
Metal markalama makinesi de diyebileceğimiz fiber lazerler genellikle metallerin, hakiki derinin ve bazı plastiklerin markalanması için tasarlanmış ve 1064nm dalgaboyu verilmiştir.
Metal ürünlerin üzerinde gravür işlemi, soldurma ve parlatma işlemi, kazıma ve oyma işlemi, deri üzerinde renk değiştirme ve yakma işlemi, plastik ürünlerde ise renk değiştirme işlemi gerçekleştirmektedir.
Co2 Lazer Nedir, Hangi Ürünlerde Tercih Etmeliyiz?
Co2 lazerler 10600nm dalgaboyuna sahip ve daha çok yakma yöntemiyle işaretlenmeye yönelik olan, organik ürünlerin markalanmasında kullanılan lazer tipidir.
Ahşap ve diğer doğal ürünlere, deri, kumaş, karton gibi ürünlere ve plastik malzemeler üzerinde yakma işlemi gerçekleştirmek suretiyle çalışmaktadır.
Başlıca Lazer Markalama Makineleri
Lazer markalama makineleri birçok başlık altında toplanmaktadırlar.
- Fiber lazer markalama makinesi
- MOPA lazer markalama makinesi
- YAG lazer markalama makinesi
- Co2 lazer markalama makinesi
- UV lazer markalama makinesi
Türkiye’de yaygın olarak satılan markalama makinaları sırasıyla şu şekilde sayabiliriz;
- MOPA lazer markalama makinası
- UV lazer markalama makinası
- Co2 lazer markalama makinası
LAZER MARKALAMA MAKİNALARI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİ;
Bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi fiber lazer markalama makinesi, MOPA lazer markalama makinesi, UV lazer markalama makinesi, karbondioksit lazer markalama makinelerinin hiçbiri Türkiye de yerli üretilmemektedir. Yalnızca yedek parça olarak getirilip burada toplanmaktadır.
Lazer Dumanı Sağlığa Zararlı mı?
Evet, sanılanın aksine lazer dumanı zararlıdır. Lazerle kesme veya oyma işlemi sırasında açığa çıkan -görünen ya da görünmeyen- dumanlar, insan ve diğer canlılar için toksik olan elementler ve parçacıklar içermektedir.
Lazer kesim ya da oyma nasıl duman çıkarır? Lazerler, metali kesmek için yeterince sıcak olan yüksek enerjili bir ışın üretir. Metal bu şekilde kesildiğinde, alaşımda bulunan zehirli elementler ise havayla temas ettiğinde kimyasal reaksiyonlar meydana gelir.
Aklınıza gelebilecek tüm duman çeşitlerinin solunması güvenli olmadığından lazer uygulamaları esnasında da çok dikkatli olunmalıdır.
LAZER MARKALAMA DUMANI
Genellikle metal ve metal alaşımın lazer teknolojisi kullanılarak kalıcı bir biçimde markalanmasını sağlar. Lazer markalama teknolojisi aynı zamanda metal alaşımlar dışında birçok plastiğin ve farklı malzemelerin kalıcı bir şekilde markalanmasına olanak sağlar.
Bu esnada gözle görülmese bile çok hafif bir duman çıkar.
Bu duman kısa vadede bir sağlık sorunu yaratmıyor gibi görünebilir. Ancak bu zehirli dumana sürekli maruz kalmak bir zaman sonra ciddi sağlık sorunları çıkarmaktadır.
Bu yüzden lazer markalama yapıldığı esnada bu dumanı emdirip filtrelerden geçirmek gerekmektedir.
Lazer Markalama Dumanı bertarafı için FRESHWELD M1/1100 modeli en ideal çözüm sunmaktadır.
Uygulamanıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..
LAZER MARKALAMA DUMANI EMİŞ SİSTEMLERİ
Mobil Duman Emme
Düşük duman yoğunluğuna sahip üretim hatları için özel olarak geliştirilen M1/1100 ürünü çok az yer kaplayan kolay kullanımı ve hareketli ayakları sayesinde mobil özelliğe sahip Duman Emme ve Filtreleme ürünüdür.