Kaynakçıları Akciğer Kanseri Riskinden ve Kronik Hastalıklardan Korumak
Uzun yıllar kaynak sektöründe çalışan kaynak emekçileri, gün boyu dumana maruz kalmaktadır. Bu duman zamanla kaynakçı meslek hastalıkları olarak sağlıklarını olumsuz etkiler. IARC, Dünya Sağlık Örgütü’nün uzmanlaşmış kanser ajansıdır ve dünya çapındaki devlet kurumları, monograflarını, potansiyel kanserojenlere maruz kalmayı önleme eylemleri için bilimsel destek olarak kullanmaktadır.
IARC, daha önce kaynak dumanlarının kanserojenliğini 1989’da değerlendirdiğinde, ajans onları Grup 2B olarak sınıflandırdı. O tarihte IARC sınıflandırmayı, “insanlardaki yetersiz kanıt” ve “deney hayvanlarında yetersiz kanıt” üzerine kurdu. Ajansa göre, kaynak dumanlarındaki yeni sınıflandırma, gözlemsel ve deneysel çalışmalardan elde edilen “önemli yeni deliller” üzerine kuruldu.
Kaynak işlemlerinden kaynaklanan UV ışınları, 2012’de yayınlanan IARC monografisinde Grup 1 kanserojeni olarak sınıflandırıldı.
IARC monografileri, insanlara karşı kanserojenik riskleri artırabilecek çevresel faktörleri tanımlar ve değerlendirir. 30 meslek grubu, kohort araştırması ile IARC tarafından incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, kaynak dumanlarına maruz kalmış işçilerin diğer işçilere oranla akciğer kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, birçok meslekte maruz kalınan toluen, ksilen, stiren ve pentan gibi kurşun, cıva ve çözücülerin insan sağlığına zarar verdiğini savunmaktadır. Bu toksinler, hafıza kaybı, kişilik değişiklikleri, sinirlilik artması, konsantrasyon zorluğu gibi nörolojik bozukluklara neden olabilmektedir.
Kaynak işlemi sırasında ise birçok tehlike meydana gelebilir. Bu tehlikeleri, patlama, yangın, zararlı ışınlara maruz kalma olarak sıralayabiliriz. Kaynak işçilerini kazalardan korumak için kaynak maskesi, kaynak gözlükleri ve kaynak eldivenleri gibi koruyucu malzemeleri temin etmek gerekmektedir. Kaynak işçilerinin gün içerisinde dumana ve gaza maruz kalmalarını engellemek için en önemli koruyucu kaynak maskeleridir. Solunum yolu ile alınan dumanlar, uzun yıllar içerisinde akciğer kanserine yol açacağından, kaynak maskesinin kullanımına önem verilmelidir. Kaynak maskelerinin hareket kabiliyetini kısıtlamaması ve taşınabilir olması gerekmektedir.
Kaynakçı ve kaynak yapılan alanın çevresindeki işçileri de Akciğer Kanseri riskinden korunmak için: Kaynak dumanını kaynak noktasından uzaklaştırarak (kaynak duman emiş sistemleri ile) aynı ortama solunabilir hafa geri dönüşümü sağlamak en önemli koruyucu yöntemlerden biridir. Gerek merkezi gerekse mobil (lokal) duman emiş sistemleri kullanmak hem üreticiye hem de işçisine büyük avantajlar sağlamaktadır.
Uygulamanıza özel çözümler hakkında daha detaylı bilgi almak ve teklif isteminiz için satış temsilcilerimize ulaşabilirsiniz..