DİKKAT!! Kaynak Dumanı ve Gazı Yüzünden Ceza Yemeyin

DİKKAT!! Kaynak Dumanı ve Gazı Yüzünden Ceza Yemeyin

Kaynak Dumanına Ceza Geliyor

Ülkemizde 4857 Sayılı İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında sıkı denetimler yapılmaktadır.

Denetimler iş müfettişleri tarafından haber verilmeksizin yapılabilir ve çalışanlarınızın güvenliğini ve sağlığını koruyan ekipmanların kullanılmadığının tespit edilmesi durumunda cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Denetim olmasa bile kişisel koruyucu donanımlar veya ekipmanları çalışanlarınız kullanmadığı takdirde yaşanabilecek olası bir iş kazasında firmanız yüklü miktarda tazminat davası ile karşılaşacaktır.

Müfettişlerin en hassas olduğu konulardan biri ise KAYNAK GAZI ve KAYNAK DUMANI tahliyesi ve filtrelenmesine yöneliktir!

KAYNAK DUMANI ZARARLARI NELERDİR?

Her kaynak türünde tehlikeli gazlar açığa çıkar. Gazlar gözle görülmez, kokulu veya kokusuz olabilirler. Kaynak işlemleri sırasında, karbonmonoksit, karbondioksit, nitrojen ve ozon gibi zehirli gazlar açığa çıkar.

Kaynak işlemleri sırasında gazların yanı sıra duman da açığa çıkar. Duman, sıcak metal buharlarının soğuması ve çok küçük partiküller şeklinde yoğunlaşması ile oluşur. Bu partiküller, metal yapıda olabilirler ve sıklıkla 1 mikrondan daha küçüktürler.

KAYNAK SIRASINDA OLUŞAN DUMAN VE GAZLAR NELERDİR?

Oluşan bu duman ve gazlardaki zehirli maddeler şunlardır.

Oluşan Dumanlar

  • AlAlüminyum
  • BeBerilyum
  • CdKadmiyum Oksitleri
  • MoMolibden
  • NiNikel
  • VVanadium
  • ZnÇinko Oksit
  • CrKrom
  • CuBakır
  • FFloridler
  • FeDemir Oksit
  • PbKurşun
  • MnManganez

Oluşan Gazlar

  • COKarbon Monoksit
  • HHidrojen Florid
  • NNitrojen Oksit
  • OOzon

KAYNAK DUMANI VE GAZLARIN SAĞLIĞA ZARARLARI NELERDİR ?

Dumanların insan sağlığına olan etkileri solunan dumanın türüne bağlıdır. Çoğu kaynak işlemi sırasında açığa çıkan demir oksitler, hali hazırda sağlam olan, sigara içmeyen, başka bir hastalığı olmayan akciğerlerde kalıcı hasar bırakmaz.

Ancak krom içeren dumanlar, nefes darlığına ve vücutta kanser oluşumuna yol açarlar. Manganez içeren dumanların da Alzheimer hastalığının görülme sıklığını ve olasılığını arttırdığı araştırmalarda ve testlerde belirtilmektedir.

Kaynakçı ve Çalışanları Kanser Riskinden Korumak yazımız için tıklayın

KAYNAK DUMANI, KAYNAK GAZI VE TOZ TOPLAMA SİSTEMİ İÇİN DENETİMLERİ BEKLEMEYİN

Firmalar makine/teçhizat yatırımı yaparken aynı zamanda bu makinanın uygulamasından çıkabilecek toz ve dumana karşı hiçbir önlem almamaktadır.

Denetleme esnasında cezai yaptırım ile karşılaşmamak için aceleyle en ekonomik seçeneği yaptırmaksa ileride bu konuda ilave bir yatırım yapmayacağınız anlamına gelmez.

Ve bu tarz endüstriyel çözümler stokta tutulan ürünler olmazlar. Sipariş üzerine imal edilir. Hatta proje bazlı olması halinde (merkezi sistem vb.) keşif, projelendirme ve uygulama aşamaları olacağından dolayı uzun bir termin süresine de sahip olabilir.

Dolayısıyla firmanızda toz, duman ve buhar gibi sorunlar varsa müfettişin gelmesini beklemeden bu sorunlara çözüm bulmanızda fayda var.

Aksi takdirde doğru çözümü uygulatamaz ve yanlış yatırım yapmak zorunda kalabilir veya denetlemeyi geçemeyerek cezai yaptırım ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

ÇALIŞANI YA DA KAYNAK İŞÇİSİNİ KAYNAK DUMANINDAN VE GAZLARINDAN NASIL KORUYABİLİRİM?

Kaynak uygulaması esnasında açığa çıkan duman ve gaz çalışanınızın solunum/teneffüs yollarına ulaşmadan önce emilmelidir. Emilen dumanlar mutlaka filtrelerden geçirilerek arıtılmalıdır.

Akrobat Kolların Doğru Konumlandırılması yazımız için tıklayın

Bu Duman ve Gazların emilse bile kontrolsüz biçimde atmosfere atılması çevre mevzuatlarına göre uygun değildir ve konularda da yine başkaca denetmenler tarafından cezai işlemler uygulanabilir. Ayrıntılı bilgiyi satış temsilcilerimizden alabilirsiniz.

FRESHWELD EKONOMİK ÇÖZÜMLERİYLE YATIRIMLARINIZI KORUR !

FRESHWELD öncelikle insan sağlığını korumayı sonra da çevre sağlığını korumayı benimsemiştir. Bu kapsamda işyeri verimliliğini de koruduğunu söyleyebiliriz. Çeşitli hastalık izinlerini azalttığı düşünebilirsiniz örneğin. Dumanın emilmesiyle daha verimli bir görüş açısı sağlayarak daha temiz düzgün ve kısa sürede kalite onayından geçen ürünler görmeniz kaçınılmazdır.

İmal ettiği tüm ürünleri ve yapmış olduğu projeleri bu kapsamda tasarlar, projelendirir ve uygular! Size de sağlıklı, mutlu ve işini seven çalışanlarla verimli bir süreç kalır.

Download As Pdf> 4857 Sayılı İş Kanunu
> 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Duman Emme ve
Merkezi Filtreleme