Kaynaktan Kaynaklanan Kaynakçı Sağlık Riskleri
Hem akut hem de kronik kaynakçı sağlık riskleri direk olarak kaynak dumanı zehirlenmesiyle ilişkilidir. Akciğer kanseri de dahil olmak üzere mesleki akciğer hastalığı en yaygın sağlık riskidir ancak kaynak, gözleri ve cildi de etkileyebilir. Ayrıca, kapalı alanlarda kaynak yaparken boğulma nedeniyle önemli bir risk vardır. Denetçiler için dikkat edilesi bir makale olmakla birlikte aynı şekilde iş yeri hekimlerinin öncelikli olarak değerlendirdiği bu makale İSG Uzmanları için de bir kaynak niteliğindedir.
İçerik Tablosu
ToggleKaynakçı Sağlık Riskleri aşağıdaki gibidir.
Akut Solunum Sağlığına Etkileri
Akut etkiler, kaynak dumanına maruz kaldıktan hemen sonra hastalık olarak ortaya çıkar. HSE (Türkçe’de İSG, İş Sağlığı ve Güvenliği), işyerinde solunan metal dumanının her yıl 40-50 kaynakçının hastaneye kaldırılmasına yol açtığını tahmin ediyor.
Boğazda Tahriş ve Akciğerlerde Daha Geniş Hava Yolları
Kaynak dumanındaki gazlar ve ince parçacıklar boğazda kuruluğa, göğüste öksürüğe veya gerginliğe neden olabilir. Etkiler kısa ömürlü olma eğilimindedir. Özellikle ozon, paslanmaz çeliklerin ve alüminyumun tungsten atıl gaz (TIG) kaynağında buna neden olabilir. Nitro oksitlere yüksek oranda maruz kalma (çoğu ark kaynağı sırasında oluşur) da tahrişe neden olabilir. Ozona aşırı maruziyet akciğerlerde sıvıya neden olabilir.
Akut Tahriş Edici Kaynaklı Astım
Solunan tahriş edici maddelere çok yüksek düzeyde maruz kalma astımın gelişmesine neden olabilir, ancak bu yaygın değildir. Bu durum, reaktif hava yolları disfonksiyon sendromu olarak biliniyordu.
Metal Duman Ateşi
Birçok kaynakçı, kaynak işleminden sonra grip benzeri semptomlar yaşar. Etkiler çalışma haftasının başında genellikle daha kötüdür. Metal duman ateşi genellikle galvanizli metaller üzerinde kaynak veya sıcak işle bağlantılıdır. Yumuşak çelik kaynak dumanına yüksek düzeyde maruz kalma da bu hastalığa neden olabilir.
Metal dumanı ateşinin genellikle kalıcı bir yan etkisi yoktur. Genellikle maruziyet başladıktan birkaç saat sonra başlar ve maruziyet bittikten sonra bir süre daha devam ederek iyileşme gösterir.
Akut Zatürre
Kaynak dumanının solunması nedeniyle kaynakçılar, pnömokok kökenli pnömoni gelişme riski daha yüksektir. Kaynakçılar özellikle şiddetli ve bazen ölümcül zatürreye yol açabilen bir akciğer enfeksiyonuna eğilimlidir.
Pnömoni hastalığı, yılda yaklaşık en az 2 kaynakçıyı öldürmektedir.
Genç kaynakçıları olduğu kadar yaşlıları da etkileyebilir. Geçmişte kaynak dumanına maruz kalmak, şimdi zatürre olma şansınızı artırmaz. Kaynakçı iseniz pnömoni riskini azaltmak için bir aşı mevcuttur. Ancak aşılama, iyi maruziyet kontrolünün yerini tutmaz. Kaynak ve metal dumanına maruz kalan çalışanlar için Pnömoni aşılamasında daha fazla rehberlik mevcuttur.
63. Tozla Mücadele Komisyonu Metal Sektörü Toplantısında Pnömokonyoz Nedir? Korunma ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? gibi başlıklar değerlendirilerek III. Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Planı oluşturulmaya başlanmıştır.
Pnömokonyoz ile ilgili Blog yazımızı okumak için tıklayınız:
https://www.freshweld.com.tr/tozla-mucadele-komisyonu-metal-sektoru/#pnomokonyoz-nedir-korunma-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir
Kronik Solunum Sağlığı Etkileri
Kaynak dumanına maruz kaldıktan sonra kronik etkiler daha yavaş gelişir ve daha ciddi hastalıklara neden olur.
Duman Emme ve Filtreleme Ünitelerinin kullanılmasıyla mesleki hastalıklar önlenerek iş verimi, iş sürekliliği sağlanır.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
Mevcut kanıtlar, kaynak dumanına maruz kalmanın KOAH’a neden olabileceğini göstermektedir, ancak kesin bir bağlantıyı kanıtlamak için yeterli kanıt yoktur. Normalde sigara içenlerde görülen akciğer fonksiyonu beklenenden daha hızlı düşebilir ve duman bu düşüşe katkıda bulunabilir. Yerleşmiş KOAH, ilerleyici nefes darlığı, göğüste sıkışma ve hırıltıya neden olur. Yorgunluğa da neden olabilir. Hastalık ilerlerse, işçiler çok ciddi şekilde iş göremez hale gelebilir.Kaynakçının Akciğeri
Kaynakçının akciğeri normalde akciğerde kaynak dumanına maruz kalma sonucu oluşan metal birikimini tanımlar. İyi huylu bir pnömokonyoz tipi olduğu düşünülmektedir. Kaynakçı kendi başına sağlık sorunlarından şikayet etmeyebilir. Bununla birlikte, KOAH da varsa, kaynakçının akciğeri KOAH semptomlarını daha da kötüleştirebilir.Kaynakçı Hastalığı ve Belirtileri, Kaynakçı Akciğeri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız: https://www.freshweld.com.tr/kaynakci-hastaligi-ve-belirtileri/Mesleki Astım
Mesleki astıma kaynak dumanındaki metaller, örneğin altı değerlikli krom, nikel ve kobalt neden olabilir. Paslanmaz çelik kaynak dumanı bu metalleri ve bazı kaynak türlerini içerecektir, örneğin MMA bunlardan daha fazla dumana yol açacaktır.Mesleki astım semptomları arasında şiddetli nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük ve göğüste sıkışma yer alır. Genellikle, işyerinde bir solunum hassaslaştırıcıya ilk maruz kalma ile semptomların başlaması arasında birkaç ay ila birkaç yıllık bir gecikme dönemini içerir.Mesleki astımı olan kaynakçılar, akciğer fonksiyonlarında kısa süreli geçici bir azalma da geliştirebilirler. Bu bazen astımı olmayan kaynakçılarda da görülür.Kapalı Bir Alanda Kaynak Dumanı Zehirlenmesi / Boğulma
Kapalı alanlarda kaynak yapmak, zehirlenme ve boğulma nedeniyle ölüme yol açabilir (oksijen eksikliğinden boğulma). Bunun nedeni şunlara maruz kalma olabilir:- karboksihemoglobin oluşturabilen karbon monoksit. Bu, kanın oksijen taşıma kapasitesini bozabilir. Aşırı maruz kalmanın semptomları arasında baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı yer alır.
- Gazların birikmesi ve kapalı ve kapalı alanlarda oksijenin yer değiştirmesi nedeniyle koruyucu gazlar (argon, helyum ve nitrojen veya karbondioksit, oksijen veya her ikisini içeren argon bazlı karışımlar gibi)
Kapalı alanlar için özel olarak geliştirilmiş Duman Emiş Tahliye Fan Sistemleri kullanarak kaynak dumanını tahliye edebilir ve filtrelenmesini sağlayarak kapalı ortam zehirlenme etkisini azaltabilirsiniz.
Kaynağın Diğer Sağlık Etkileri
Cilt Etkileri
Kaynak sırasında açığa çıkan nikel ve krom, alerjik kontakt dermatite neden olabilir. Kaynakçıların cildi de ultraviyole radyasyona maruz kalabilir. Deride güneş yanığı gibi kızarıklık veya kızarıklık en yaygın cilt sorunudur.
Nörolojik Etkiler
Çalışmalar, yumuşak çelik kaynak dumanında bulunan manganeze maruz kalmanın Parkinson hastalığına benzer nörolojik semptomlara yol açabileceğini öne sürüyor. Bu semptomlar konuşma ve denge bozukluklarını içerir. Bu alanda, EYO’nun daha fazla eyleme ihtiyaç olup olmadığına karar vermesine yardımcı olacak yeni çalışmalar bulunmaktadır.
Solunabilir manganez WEL 0,05 mg / m3 (8 saat TWA) uygundur çünkü dumandaki manganezin çoğu derin akciğere ulaşan küçük parçacıklar olacaktır (solunabilir parçacıklar olarak bilinir).
Mangan dumanı partikülleri belirli bir süre boyunca rutin olarak solunduğunda sistemik bir etkiye neden olurlar. Bu, manganezin birçok yoldan vücuda emilebileceği ve nörolojik etkilere neden olabileceği anlamına gelir.
Solunabilir manganez WEL’in, etkili kontroller uygulanmadığı ve uygun şekilde kullanılmadığı sürece birçok kaynak faaliyeti sırasında aşılması kuvvetle muhtemeldir. WEL’e uyup uymadığınızı görmek için maruziyet izleme gerçekleştirebilirsiniz.
Oküler Melanom
Bu nadir görülen göz kanseri kaynakla, özellikle de kaynaktan üretilen ultraviyole radyasyonla ilişkilendirilebilir. Bu, kaynak yaparken gözleri koruma ihtiyacını güçlendirir.
Ark Göz
Ark gözü, kaynakla oluşan radyasyona maruz kaldıktan sonra gözün ön tarafında (kornea) meydana gelen akut bir yaralanmadır. Normalde göz, kaynaktan birkaç saat sonra ağrılı ve kızarır. Gözün diğer kısımları da kaynakta üretilen radyasyona maruz kalınarak zarar görebilir. Bu, kaynak yaparken gözleri koruma ihtiyacını güçlendirir.
Gürültü ve Titreşim
Titreşim
Kaynak ve sıcak kesme işlemleri genellikle zararlı titreşim seviyeleri oluşturmaz. Ancak taşlama, iğne ölçekleme vb. Gibi bazı ilişkili görevlerden kaynaklanan bir risk olabilir.
Gürültü ve Ses
TIG kaynağı haricinde, elektrik ark kaynağı zararlı gürültü seviyeleri üretir. İşlemin kendisi gürültü üretir, bir kaynakçının tipik olarak yapacağı diğer görevler de gürültülüdür ve kaynak genellikle gürültülü bir ortamda gerçekleştirilir. Ark kaynağı ve kesme sırasında yaşanan gürültü seviyeleri işleme göre değişir. Tablo, farklı kaynak işlemi türleri ve ilgili görevler için tipik gürültü seviyelerini verir.
İşlem | Tipik gürültü seviyeleri |
---|---|
TIG | 75 dB (A) ‘ya kadar |
MMA | 85–95 dB (A) |
MIG | 95–102 dB (A) |
Plazma kesme (100 A’ya kadar elde tutulur, yalnızca 25 mm kalınlığa kadar kesim) | 98–105 dB (A) |
Alev oluk açma | 95 dB (A) |
Alev kesme | 100 dB (A) ‘ya kadar (40 mm’nin üzerindeki kalınlıkları keserken tipik olarak 90 dB (A)’ nın üzerinde) |
Hava ark oluk açma | 100–115 dB (A) |
‘Cüruf giderme’ / ufalama | 105 dB (A) |
Bileme | 95–105 dB (A) |
Gerçek gürültü seviyeleri birkaç faktöre bağlı olacaktır. Örneğin, artan sarf malzemesi çapı ve artan akımla birlikte gürültünün artması muhtemeldir. Ayrıca, işlenmekte olan metal türünün de bir etkisi olacaktır. Paslanmaz çelik, yumuşak çelikten daha yüksek gürültü seviyeleri üretme eğilimindedir.
Kesme söz konusu olduğunda, kesilen malzemenin kalınlığı üretilen gürültüyü etkileyecek ve daha kalın malzemeler daha gürültülü olacaktır.
En gürültülü işlemler için (plazma kesme ve hava arklı oluk açma) baskın gürültü kaynağı yüksek basınçlı sıkıştırılmış havadır. Hava nozulunun tasarımı gürültü emisyonu üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve bazı şirketler “azaltılmış gürültü” ekipmanı sunabilir.
Tipik Gürültü Maruziyeti Değerleri
Günlük kişisel gürültü maruziyeti, hem gürültü seviyesine (dB (A) değeri) hem de bir iş günü boyunca maruz kalma süresine bağlıdır. Potansiyel gürültü maruziyetini değerlendirirken, kaynak işlemlerinin ne kadar sürdüğünü dikkate almak önemlidir. Kaynak ve sıcak kesme işlemleri için, gürültü yalnızca bir ark vurulduğunda veya alev yandığında üretilir. Bir üretim kaynakçının ‘arklanma’ süresi, vardiyanın% 80’i kadar olabilir. Bir fabrikatör kaynakçı, herhangi bir kaynak işlemine başlamadan önce günün çoğunu işi hazırlayarak geçirebilir. Bazen kurulum, örneğin işaretleme gibi oldukça sessiz olabilir. Diğer zamanlarda oldukça gürültülü olabilir, örneğin manuel taşlama ile kenar hazırlığı.
Kaynakçılar ayrıca genellikle gürültülü ortamlarda çalışırlar ve iğne ile ölçekleme ve taşlama gibi diğer gürültülü işlemleri gerçekleştirirler. Bir kaynakçının bireysel gürültü maruziyetinin sadece kendi çalışmalarından değil, aynı zamanda meslektaşlarının çalışmalarından da etkilenmesi muhtemeldir.
Gürültü riskini değerlendirirken bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Gürültü riskinin küçümsenmesi işitme hasarına neden olabilir. Ancak aşırı tahmini gürültü maruziyeti, gereksiz masraflara veya aşırı korumaya neden olabilir .
Kontrol Önlemleri
İşverenler, mümkün olduğunda, belki de tedarikçi tarafından ebatlarına göre kesilmiş malzemeyi satın alarak gürültülü süreci ortadan kaldırmalıdır. Ancak kaynak ve sıcak kesme genellikle tek pratik yöntemdir, bu nedenle asıl odak noktası şudur:
- Verilen işlem için gürültü seviyelerini azaltmak için pratik yöntemler kullanmak
- Kalan riski kulak tıkaçları, kulak manşonları veya diğer işitme koruyucuları kullanarak yönetmek
Bunun bir örneği, elde tutulan plazma kesiminden otomatik daldırılmış plazma kesiciye geçmektir. Bu, gürültü seviyelerini 80 dB (A) ‘nın altında tutabilir. Suyla örtülü plazma kesiciler mevcuttur ve bazı işlemler için pratik olabilir. Suya daldırılmış veya suyla örtülü sistemler, gürültüyü olduğu kadar duman emisyonunu da azaltır. Herhangi bir alternatif çalışma yöntemiyle, alternatifin pratikliğini ve gerekli yatırımları faydalarla (sağlık, güvenlik, üretkenlik, vb.) Tartın:
- Genel bir kural olarak, ark kaynağından gelen gürültü, tel / çubuk çapı ve çalışma akımı ile artar. İşe uygun ve aşırı büyük olmayan bir tel / çubuk boyutu ve akım kullanmak, gürültü seviyelerini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
- Plazma / alev kesme ve ark oluk açma ile, gürültü seviyeleri genellikle artan gaz hızı ile artar. Gaz hızının olabildiğince düşük olmasını sağlamak (örneğin regülatördeki çıkış basıncını düşürmek) genellikle gürültü seviyelerini azaltacaktır. Verimlilik oranı ile gaz basıncı arasında bir denge vardır. Ancak, artan gaz basıncının üretkenliği önemli ölçüde artırmadığı bir geçiş olacaktır.
- Kapalı alanlarda veya sesin yansıtılabileceği diğer alanlarda (bir atölyenin köşesi gibi) kaynak yapmak, kaynak işleminin açık bir alanda gerçekleştirilmesine kıyasla daha yüksek gürültü seviyeleri verebilir. Bu durumlardan kaçınmak için işi organize etmek mümkün değilse, yansıtıcı yüzeylere ses emici malzemeler eklemek, kaynak gürültüsünün yakınlarda çalışan diğer insanlar üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.
İşitme Koruması
İşitme koruması seçimi 4 kritere dayanmalıdır:
- Gürültüye maruz kalmayı azaltma yeteneği
- Diğer KKD’lerle uyumluluğu (kaynak maskeleri, baretler vb.)
- Konfor
- Çalışma ortamı ve faaliyete uygunluk
Kafa bandı yerine boyun bandı olan kulak tıkaçları ve ince kulak manşonları, kaynak maskeleriyle daha uyumlu olabilir.
Gürültüye maruz kalmanın azaltılmasında ana kontrol olarak işitme koruması kullanılıyorsa, işçiler bunun kullanımı konusunda eğitilmelidir. Çalışanlar, gürültülü bir alanda veya gürültülü iş yaparken her zaman korumayı takmalıdır. İşitme koruması, işçiler onu maruz kaldıkları küçük bir süre için bile kullanmazlarsa, önemli ölçüde daha az etkili hale gelir.
İşçi ve Çevre sağlığını vurgulayan içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı olup kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
- Egemen Bilgin